De winter voorbij

Op Oudejaarsdag 2013 ben ik het lawaai en de drukte ontvlucht met de boot. Het weer was prima maar met een stevige bries die voor mooie golfjes zorgde op het Burgumermeer. Gekampeerd ver buiten de bewoonde wereld op een eilandje in de Alde Feanen. Nieuwjaarsdag was helaas bewolkt en daardoor wat fris. De terugreis was via de staande mastroute over Leeuwarden. Heerlijk rustig op het water, ik heb maar enkele andere vaarders gezien die waarschijnlijk hetzelfde idee hadden als mij (maar wel binnen konden zitten).

Winter hebben we dit keer niet gehad wat het weer betreft had ik best wel wat tochtjes kunnen maken maar het is er niet van gekomen. Pas in april wordt de Kromhout weer aangeslagen, zonder problemen trouwens. Direct maar een lange tocht gepland, via Lauwersmeer, bij Zoutkamp de Lauwers op en terug via de Trekvaart. Het drukke seizoen is nog niet begonnen en de sluis van Dokkumer Nieuwe Zijlen heb ik voor mezelf. Ook op het meer is het rustig. Het is weer een heel ander vaargebied met breed water, maar soms ondiep merk ik. Het meldknopje bij de Friese Sluis is door de sterke stroming wat moeilijk te bereiken. Ik had me de moeite kunnen besparen want er wordt gemeld dat de sluis tot nader order gestremd is. Om dat nog eens te onderstrepen gaat het licht daarna van enkel naar dubbel rood. Dan het Lauwersmeer maar wat verkend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*